Λέξεις φράσεις: τραχανάς πηλίου, χυλοπίτες πηλίου, παραδοσιακά φαγητά 

Έτοιμος και φέτος ο τραχανάς μας, ο παραδοσιακός τραχανάς πηλίου. Μαζί με τις χηλοπίτες και μερικά ακόμη παραδοσιακά φαγητά, θα μπορούσαμε να τoν χαρακτηρίσουμε ως super food διότι έθρεψε ολόκληρες γενιές, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις κρίσης είχε και άμεση σχέση τολμούμε να πούμε  (με βάση διηγήσεις των παπούδων μας) και με την επιβίωσή τους. 

Ο τραχανάς είναι από τα αρχαιότερα τρόφιμα της ανατολικής μεσογείου. Δεν είναι σίγουρη ούτε η καταγωγή του, ούτε η ονομασία του. Κάποιες εκδοχές αναφέρουν την αρχαία Ελλάδα ως προέλευσή του.

Αν και γενικά διακρίνεται σε γλυκό και ξινό, οι παραλαγές σε διάφορες γειτονικές χώρες είναι πολλές (χοντρός ψιλός, κόκκινος με διάφορα λαχανικά κλπ) . Πολλές είναι και οι παραλλαγές στην παρασκευή και στην μαγειρική σε διάφορες περιοχές της χώρας μας. Στην αραιή του μορφή σερβίρεται ώς σούπα σε διάφορες παραλλαγές και στην πυχτή του μορφή ώς συνοδευτικό κρέατος και όχι μόνο. 

Εμείς φτιάχνουμε κάθε Σεπτέμβρη τον πηλιορείτικο τραχανά μας και θα τον χρησιμοποιήσουμε σε διάφορες συνταγές μας κατά την διάρκεια του χειμώνα. 

Αν και αρχικά υπήρξε ένα “ταπείνο φαγητό” η μοντέρνα κουζίνα τον κατατάσσει πια στα «γκουρμέ» ζυμαρικά, καθώς κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις κουζίνες διεθνών σεφ και έπαψε πια να αποτελεί λύση επιβίωσης.

Ο τραχανάς είναι προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία, λίγες θερμίδες (ένα πιάτο σούπας έχει μόνο 108 θερμίδες τραχανά) και χαμηλά λιπαρά. Είναι πλούσιος σε υδατάνθρακες, περιέχει φυτικές ίνες, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ.

 

Δείτε τους Χώρους του “Πηλέα”

Η παρουσία του γάλακτος στην παρασκευή του τραχανά αυξάνει την ποσότητα πρωτεΐνης και ασβεστίου, γι’αυτό αποτελεί κατάλληλη και θρεπτική τροφή για τα παιδιά. 

Έχει αρκετά μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών, που είναι εξαιρετικά χρήσιμες για την υγεία του εντέρου, έχει φώσφορο, ο οποίος προστατεύει τον οργανισμό από την οστεοπόρωση. 

Περιέχει επίσης μαγνήσιο, ασβέστιο, Σίδηρο, καροτενοειδή και Φυλλικό οξύ.

 

Ο παραδοσιακός τραχανάς πηλίου είναι μόνο ένα από τα γνήσια προιόντα του τόπου μας που στο εστιατόριο μας μπορείτε να το γευτείτε στην αγνή πατροπαράδοτη μορφή και συνταγή. Θα χαρούμε να σας τον σερβίρουμε σε ένα από τα φανταστικά τραπέζια μας με την μοναδική θέα των Πινακατών.  

banner restauran menu pileas
Δείτε ένα ενδεικτικό μενού μας (με τιμές)
πινακάτες τραπέζι με θέα
Πινακάτες θέα