Τα τσιτσίραβλα είναι ένας παραδοσιακός πηλιορείτικος μεζές που πρέπει να δοκιμάσετε. Είναι ένας πολυ χαρακτηριστικός μεζές των τσιπουράδικων του Βόλου και κυρίως των χωριών του Πηλίου.
Πρόκειται για ένα τουρσί που γίνεται από ένα είδος χόρτου που λέγεται Τερέβινθος (wikipedia) , το οποίο συγγενεύει με την Φιστικιά. Είναι ένας ψηλός θάμνος που φυτρώνει μόνος του κυρίως στις πλαγιές του Πήλιου, και οι τρυφεροί του βλαστοί μαζεύονται την άνοιξη.
Όταν έρθει η εποχή της συλλογής του, οι επαγγελματίες και οι απλοί ερασιτέχνες λάτρεις του μεζέ “ξεχύνονται” ταυτόχρονα στην εξοχή για την συλλογή του, και ο ανταγωνισμός και η ζήτηση του είναι τόσο μεγάλη που τελικά η τιμή του καταλήγει να είναι πολύ υψηλή. Αυτός είναι και ένας ακόμη λόγος για τον οποίο τα τσιτσίραβλα θεωρούνται ξεχωριστός και εκλεκτός μεζές.
Εμείς στον “Πηλέα” προμηθευόμαστε και φτιάχνουμε μεγάλες ποσότητες ώστε να είναι μέρος του μενού μας σχεδόν ολόκληρο τον χρόνο.
Τα τσιτσίραβλα πολλοί τα συγχέουν με τα Κρίταμα τα οποία είναι επίσης χόρτα που γίνονται τουρσι με την ίδια διαδικασία.