Οι Πινακάτες είναι ένα γραφικό χωριό του Δήμου Νότιου Πηλίου και ανήκει στην Πρώτη Παραδοσιακή ζώνη (σύνδεσμος ΥΠΕΚΑ) . Είναι ένας πολύ καλά διατηρημένος παραδοσιακός οικισμός, με πολλά πέτρινα κτίσματα, και στενά όμορφα σοκάκια.
Απέχει από τον Βόλο 27 χλμ και από την πλησιέστερες παραλίες του παγασητικού (Άφυσσος) και του Αιγαίου (Λαμπινού) 17 χλμ (λιγότερα από 30 λεπτά) με αυτοκίνητο και η παραλία των καλών νερών μόνο 5 χλμ με τα πόδια (δες παρακάτω την παράγραφο “πεζοπορία¨).
Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ο πληθυσμός των Πινακατών ανέρχεται σε 312 κατοίκους, εκ των οποίων οι 182 διαμένουν στον ομώνυμο οικισμό. Οι υπόλοιποι 130 διαμένουν στον οικισμό του Αγίου Αθανασίου.
Κατά μία εκδοχή, η ονομασία Πινακάτες προέρχεται από κάποιον από τους πρώτους κατοίκους του χωριού ο οποίος ονομάζονταν πινακάς, δηλαδή κατασκευαστής πήλινων ή ξύλινων πιάτων που στηνπηλιορείτικη διάλεκτο αποκαλούνταν «πινάκια». (πηγή: wikipedia).
ΠΙΝΑΚΑΤΕΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Οι επισκέπτες μας ξεχωρίζουν ώς αξιοθέατα:
- την μεγάλη πλατεία του,
- την βασιλική του Αγίου Δημητρίου,
- τον 500 ετών πλάτανο
- τη μαρμάρινη νεοκλασική κρήνη με τις λιονταροκεφαλές, φτιαγμένη το 1894 με δύο δωρικούς κίονες
- Τα αμφιθεατρικά χτισμένα πέτρινα σπίτια με την μοναδική θέα προς τον παγασητικό
Η Θέα στην παρακάτω φωτογραφία είναι από τον “Πηλέα”.
Η άνοδος του τουρισμού τα τελευταία χρόνια οφείλεται σίγουρα στην ανάπτυξη τοπικών επιχειρήσεων τουρισμού, στην ανακατασκευή σπιτιών αλλά και στην καλύτερη οδική πρόσβαση από δύο πλευρές του χωριού (η πρόσβαση από την Βυζίτσα άνοιξε το 1999 ) διότι μέχρι σχετικά προσφάτως, οι άλλοι δρόμοι ήταν βατοί μόνο με μουλάρια η με τα πόδια.
Άλλωστε όλα άργησαν να έρθουν στις πινακάτες και ίσως σε αυτέ τις ελάχιστες απρεμβάσεις να οφείλει την αυθεντική παραδοσιακή του αμόλυντη από την πρόοδο εικόνα. Το ρεύμα πρωτοήρθε το 1973, το λεωφορείο από/προς τον Βόλο το 1978, ενώ ο δρόμος από την ήδη γνωστή και πολυσύχναστη Βυζίτσα πρωτοάνοιξε μόλις το 1999.
Πλέον οι μόνιμες κατοικίες αυξάνονται και οι επισκέπτες συναντούν ένα ζωντανό χωριό που αποτελεί ορμητήριο για την εξερεύνηση της περιοχής χειμώνα και καλοκαίρι, καθώς η πρόσβαση στις κοντινές παραλίες είναι πολύ γρήγορη.
Η παρακάτω αφήγηση είναι από άρθρο της εφημερίδας “Καθημερινή”
“Αν φτάσετε εδώ κάποιο χειμωνιάτικο βράδυ, θα νιώσετε σαν να εισέρχεστε σε σκηνικό παραμυθιού. Η μικρή και καλά προφυλαγμένη πλατεία, με τον μεγάλο πλάτανο και τη χαρακτηριστική κρήνη -δωρεά Ελλήνων Αιγυπτιωτών από τα ένδοξα χρόνια των 2.000 μόνιμων κατοίκων και των πλούσιων ομογενών-, δανείζεται φως από την παρακείμενη ταβέρνα, τα καλντερίμια είναι σκοτεινά, ο αέρας μυρίζει καμένο ξύλο από τις σόμπες και τα τζάκια που καίνε στα μπακάλικα και στα γύρω σπίτια και ξενώνες. Ησυχία, ξεκούραση, σκέψεις.
Το πρωί, πάλι, το τοπίο ζωηρεύει. Αρχίζει κάπως να φαίνεται ότι εδώ ζουν καμιά ογδονταριά κάτοικοι, εκ των οποίων τα 23 είναι παιδιά (!), ενώ κάθε εικόνα που αντικρίζουμε, είτε προς τον Παγασητικό στο βάθος μακριά είτε στο εσωτερικό του χωριού, από τα διάφορα σημεία όπου κοντοστεκόμαστε, είναι «καρτποσταλική».
Κάπου εκεί, σε ένα από τα κλικ της κάμερας, είμαστε πια σε θέση να καταλάβουμε τι βρήκαν στις Πινακάτες πριν από δέκα και πλέον χρόνια ο Εντουαρτ και η Μαρία-Λουίζα από το Βέλγιο, και αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα, φτιάχνοντας σπίτι και ξενώνα. Βρήκαν φύση, θέα στη θάλασσα, παραλίες σε κοντινή απόσταση και, το κυριότερο, τέσσερις εποχές. Βρήκαν το Πήλιο.
Φαγητό
Στην ταβέρνα του Πηλέα, η οποία λειτουργεί όλο το χρόνο, θα ξεκινήσετε με μια ολόφρεσκια σαλάτα εποχής και καλό ντόπιο γαλοτύρι ή πίτα ημέρας με χειροποίητο φύλλο, για να συνεχίσετε με τα κυρίως, που τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές είναι πολλά και διάφορα, όπως σπετζοφάι, κόκορας με χυλοπίτες και ενίοτε κυνήγι αγριογούρουνο, αλλά τις καθημερινές περιορίζονται σε δύο-τρία καλομαγειρεμένα πιάτα, όπως αρνάκι ψητό στη γάστρα ή ανάμεικτο χοιρινό και μοσχάρι στη λαδόκολλα. Το λάδι, το κρασί, το τσίπουρο, ακόμη και το ξίδι, είναι όλα δικά τους! ”
Ευχαριστούμε την Εφημερίδα Καθημερινή για την αναφορά στο Εστιατόριο Πηλέας.
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ
Η πεζοπορία στο πήλιο είναι μια πολύ δημοφιλής δραστηριοότητα. Στις πινακάτες θα βρείτε κάποιες από τις καλύτερες οργανωμένες διαδρομές για πεζοπορία. Η διαδρομή Πινακάτες – Καλά Νερά είναι μια πανέμορφη διαδρομή που μάλιστα διανοίχτηκε πρόσφατα με την συμβολή αλλοδαπών τουριστών που λατρεύουν τις πινακάτες και μας επισκέπτονται κάθε χρόνο.
Είναι μια διαδρομή που διασχίζει καλντερίμια, γραμμές τρένου (τον γνωστό μουτζούρη το διάσημο τρενάκι του Πηλίου), πολύ παλιά πέτρινα κτίσματα, όμορφη φύση, και καταλήγει στην θάλασσα.
Αναλυτικές λεπτομέρειες για την διαδρομή θα βρείτε σε αυτόν τον καταπληκτικό σύνδεσμο http://users.sch.gr/ppapachr/pinakates-kalanera/pinakates-kalanera.html